John Simons Bart Biografie scurtă

John Simons Bart Biografie scurtă

John Simmons Barth (John Simmons Barth) - scriitor american, postmodernist, unul dintre fondatorii „școlii umorului negru”

Născut la 27 mai 1930 la Cambridge. După absolvire, a studiat la prestigiosul Colegiu de Muzică Juilliard, apoi s-a mutat la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, unde viitorul scriitor a studiat engleza.

După absolvire, John Bart s-a ocupat de predarea la universitățile din Pennsylvania (1953-1965), Buffalo (1965-1973), Boston (1972-1973), Baltimore (John Hopkins, 1973-1995).

După ce a primit o diplomă universitară în 1951 și a rămas în alta mater ca maestru, Bart a prezentat un an mai târziu primul său roman, încă nepublicat, Heaton Nessa și a primit diploma de master dorită. După care, fără a termina munca la doctorat, a fost forțat, în legătură cu următoarea adăugare a familiei, să obțină un post de profesor la departamentul de engleză al Universității din Pennsylvania. În 1955, Bart a scris prima „pereche” de romane: „Opera plutitoare” și „Sfârșitul drumului”

Faima a fost adusă scriitorului de cartea „The Dope Trader”, după care în 1960 opinia publică l-a inclus pe autor printre cei mai mari scriitori americani ai secolului XX. În 1965, când a fost publicată Goat Giles, John Bart a fost numit scriitorul american numărul unu. Pentru următoarea sa carte, trilogia „Chimera” (1972), scriitorul a primit premiul prestigios al cărții la acea vreme în America. Cărțile sale ulterioare, Scrisori, Povești de maree, colecțiile Cartea de vineri și pierdute în sala de râs au devenit clasice ale literaturii post-moderne.

Cel mai cunoscut roman al scriitorului este The Goatman Giles sau Revised New Class Schedule (1966). Motive fantastice se regăsesc în nuvele lui Bart din colecția Lost in a Fun House; proză pentru tipărire, înregistrare pe bandă, vorbind cu voce tare ”[Lost in the Funhouse: Fiction for Print, Tape, Voice Voice] (1968) și Chimera (1972).

Bibliografie John Simons Bart

romane
Opera plutitoare (1956)
Sfârșitul drumului (1958)
Factorul Sot-Weed (1960)
Giles Goat-Boy (1966)
Chimera / Chimera (1972, traducere rusă 2000)
Scrisori / scrisori (1979)
Academic / Sabatical: A Romance (1982)
Tenda Legends / Tidewater Pales (1987)
Ultima călătorie a cuiva a marinarului (1991)
Once Upon a Time (1994)
/ În curând! (2001)
/ Unde se întâlnesc trei drumuri (trei nuvele) (2005)
Fiecare al treilea gând (2011)

Poveștile
Lost in the room of laughs / Lost in the Funhouse (1968)
/ On with the Story (1996)
/ Cartea celor zece nopți și o noapte (2004)

Adaugă un comentariu

Răspunde

E-mailul dvs. nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate *